Proprietatile si calitatile Mierii sunt cunoscute si apreciate inca din cele mi vechi timpuri, din antichitate, constituind hrana pentru zei, facandu-se afirmata in toate perioadele omenirii atat ca aliment natural benefic pentru sanatate folosit ca supliment alimentar natural, cat si ca afrodisiac. In Egiptul antic Mierea si Produsele apicolo au fost folosite pentru tratarea diferitelor afectiuni, papirusurile cu retetele respective se gasesc si astazi in muzeul Egiptologiei din Cairo, retete care vor fi publicate curand pe Blogul Albinutelesophiei.ro. in Evul mediu fiind cunoscuta si sub denumirea de Elixirul Vietii, de catre alchimisti ca Paraclsus, pana tocmai in zilele noastre cand mierea poate fi gasita sub cele mai diversificate forme si in feluritele produse ale societatii contemporane.Apiterapia castiga tot mai mult teren si medici renumiti gasesc nenumarate remedi pe baza de Miere naturala


In genere, mierea este clasificata in functie de :


1. provenienta, cum ar fi cea de flori, care este provenita din prelucrarea  nectarului și polenului cules de albine din florile plantelor melifere
si cea de mana (extraflorala), care nu este din flori si care poate fi de origine animala sau vegetala

2. modul de obtinere, care la randul lui este alcatuit din
in faguri (se livreaza in faguri),
scursa liber din faguri ,
extras cu ajutorul centrifugii ,
obținut prin presarea fagurilor ,
topita (fagurii sunt incalziti)

3. culoare: incolora, galben-deschisa, aurie, verzuie, bruna sau roscata.

4. aroma: dupa aroma, diversele sorturi de miere, se apreciaza prin miros și degustare, indicându-se denumirea speciei de plante din care provin.

5.speciile de plante melifere de la care albinele au adunat nectarul:
miere monoflora, provenita integral, (sau in mare parte), din nectarul florilor unei singure specii (salcam, tei, floarea soarelui, menta)
miere poliflora, provenita din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante.

6.  consistența: lichida (fluida) si cristalizata (zaharisita)

7. aroma: dupa aroma, diversele sorturi de miere, se apreciaza prin miros și degustare, indicându-se denumirea speciei de plante din care provin